Skip to main content
Nen petit assentat a una trona

Set consells per a un ús correcte de la trona

Nen petit assentat a una trona

Durant els primers anys de vida molts pares col·loquen els fills en una trona a l'hora de menjar per a que aquests arribin a la mateixa alçada davant la taula que els seus pares. No obstant, sovint es produeixen accidents, sobretot caigudes i altres causes fàcilment evitables.

Les trones són cadires que s'aixequen a una distància justa del terra, de manera que un adult assegut pugui donar de menjar al nen sense haver d’inclinar-se. Normalment són altes, ja que si no, per l’alçada, els nadons o nens petits no arribarien a la taula.

Darrerament, els serveis d'emergència alerten sobre un nombre major de menors de tres anys lesionats per algun accident relacionat amb la trona, la majoria a causa de caigudes. Aquestes poden provocar contusions o talls a les mans, cap i coll del petit. La majoria de les vegades l'accident es produeix perquè el petit es posa en peu a la cadira o bé s'abalança cap a terra.

7 consells clau per evitar accidents relacionats amb la trona: 

  1. Utilitza sempre les corretges de seguretat que tota trona hauria de tenir. T'ajudaran a mantenir el nen ben subjectat a la cadira. Les trones de major qualitat disposen d'entre 3 i 5 punts de subjecció.
  2. Utilitza la trona només per menjar. Crea una rutina perquè el nen aprengui que l'ús de la trona és per als àpats, no per jugar o mirar la televisió.
  3. No deixis que es posi de peu o grimpi per la trona.
  4. És recomanable que l'àrea que envolta la cadireta quedi lliure d'objectes o superfícies com parets o mobles. Podrien empènyer o balancejar-se amb les cames i caure.
  5. Assegura't que la cadira és estable. Si no, cerca objectes que li facin de límit (la taula no serveix, llevat que pesi molt).
  6. El nen ha d'usar la cadira sempre sota la vigilància d'un adult.
  7. Ocasionalment, alguns productes que es demostren poc segurs es retiren del mercat. Després de la compra, assegura't que no és el cas del producte que hagis adquirit.

Avui dia, pràcticament totes les trones del mercat es venen amb indicacions de seguretat i amb dispositius addicionals per evitar accidents. Llegeix-les amb atenció i usa sempre la cadira amb precaucions. Compra un article de qualitat, que tingui alguna verificació de seguretat. Els dispositius més antics (reaprofitats) poden no oferir totes les garanties.

L'ús de la cadira normal

A mesura que el nen es vagi fent gran, voldrà abandonar la trona i provar amb les cadires normals. Quan això passi, hauràs de seguir parant atenció, ja que també poden ocasionar alguns accidents.

No permetis al teu fill jugar amb la cadira, tal com si fos una trona. Així mateix, és important mantenir-lo lluny de tamborets, escales, etc. ja que moltes vegades intenten usar-los per arribar a agafar objectes que els criden l’atenció.

A poc a poc aniran aprenent què és perillós i què no, però al principi necessiten molta vigilància amb aquest tipus de mobles. No només pel risc que caiguin, sinó també perquè els pugui caure algun objecte pesat a sobre, com un gerro o un televisor.

Referències bibliogràfiques:

Raizman, E. 7 Tips to Keep Your Child Safe in a High Chair. Health Hub, Cleveland Clinic. 2014

New Study Finds 24 Children a Day are Treated in U.S. Emergency Departments for High Chair-Related Injuries. Nationwide’s children. 2013

Aquesta informació és de caràcter divulgatiu i no substitueix la tasca dels equips professionals de la salut. Si necessites ajuda, posa't en contacte amb el teu professional de referència.
Publicació:  18/03/2014 Última modificació:  31/07/2023