Alimentació a l’embaràs

Home / Embaràs / Alimentació a l’embaràs

L’embarassada no ha de menjar per dos, sinó que ho ha de fer dues vegades millor. 

Durant la gestació, es necessita una aportació variada d’aliments per a un bon desenvolupament de l’embaràs.

  • Els aliments s’han de condimentar de forma senzilla, evitant fregits, guisats i espècies.
  • És millor menjar poc de molts aliments que menjar pocs aliments en molta quantitat.
  • Cal fer un bon repartiment dels àpats al llarg del dia. Realitzar 4 o 5 ingestes no copioses durant la jornada (esmorzar abans de sortir de casa, menjar a mig matí, dinar, berenar i sopar), i procurar seure a taula, mastegar bé i gaudir del menjar sense presses. Es poden fer servir diverses tècniques culinàries, però sempre cal evitar aquelles que comporten un excés de greix. Tant per cuinar com per amanir, és convenient utilitzar oli d’oliva.
  • És recomanable beure entre 1,5 i 2 litres d’aigua al dia. No és recomanable un excès de begudes gasoses, les refrescants ensucrades, ni les estimulants (cafè, te, coles, etc.).
  • En cas que es prengui un suplement de ferro, cal prendre’l amb vitamina C (taronja, kiwis, etc.) per millorar la seva absorció. No s’ha de barrejar amb llet.
  • Cal moderar el consum de sal, i la que s’utilitzi ha de ser iodada.
  • No són recomanables els sucres i els aliments amb greixos, com les pastes dolces, pastissos, gelats o llaminadures.

QUÈ HA D’INCLOURE UNA DIETA SANA?

  • 3-6 raciones diàries d’oli i fruita seca (1 ració = 1 cullerada sopera d’oli- 20-25gr fruita seca)
  • 3-4 racions de làctics al dia (1 ració = 250ml de llet o 2 iogurts o 125 gr de formatge tipus mató)
  • 2-2,5 racions de carn, peix o ous al dia (1 ració = 80-100 gr de vedella, pollastre o peix o 2 ous- 80gr de llegums en cru)
  • 2-3 racions diàries de verdura i hortalisses (1 ració = 250-300 gr de verdura cuita o un plat d’amanida variada)
  • 2-3 racions de fruita (1 ració = una poma o pera o 2 talls de sindria o meló o 3 albercocs o mitja tassa de cireres o maduixes)
  • 3-5 racions de hidrats de carboni ( 1 ració = 60 gr de pa o 60-80 gr de pasta o arròs en cru o 150-200 gr de patates)

 

 

Comments(0)

Leave a Comment