Canvis propis de l’embaràs

Home / Embaràs / Canvis propis de l’embaràs

La gestació és l’estat fisiològic en que més s’alteren les principals funcions vitals. En la dona embarassada es produeixen canvis anatòmics i fisiològics que tenen com a finalitat acollir el fetus  i fer-ne viable el creixement fins el moment del part.

Aquests canvis que s’inicien en les primeres setmanes de la gestació són deguts a l’augment d’hormones com la progesterona, estrògens, prostaglandines i endorfines.

Posteriorment, durant l’evolució de l’embaràs també es produeixen canvis deguts a l’augment dels requeriments metabòlics de la mare i de la unitat feto-placentària, i també apareixen els efectes mecànics produïts per l’augment progressiu del tamany de l’úter.

A continuació fem un resum dels canvis més freqüents, però davant de qualsevol dubte sabeu que podeu consultar el vostre ginecòleg:

 • Augment de pes: El pes ha d’augmentar entre 9 i 11 Kg en els nou mesos d’embaràs. Controli regularment el pes. Durant els primers mesos, degut a les nausees, pot haver-hi una inapetència amb la conseqüent petita pèrdua de pes.
 • Augment del volum abdominal: El creixement de l’úter a mida que avança l’embaràs pot produir molesties o dolor al baix ventre tipus dolor de regla. Aquest millora i desapareix amb el repòs. Si aquest dolor és periòdic o no desapareix amb el descans, consulta’ns per descartar que estigui apareixent algún problema.
 • Nausees i vòmits matutins i aversió per determinats aliments olors: Sobretot durant els tres primers mesos. Si apareixen nausees s’ha de procurar no fer grans menjades, evitar líquids calents, menjar poc i sovint, i eliminar greixos i fregits.

Si no milloren am aquestes mesures, consulta’ns: et donarem algunes mesures adicionals o farmacològiques que t’ajudaran.

 • Cremor d’estómac (pirosi): Per evitar-ho es recomana menjar aliments poc a poc, en petites quantitats i amb freqüència i evitar greixos i aliments picants. Deixa passar entre una i dues hores entre a ingesta i l’hora d’estirar-se o anar a dormir. Es pot alçar el capçal del llit entre 15 i 20 cm.
 • Augment del volum de les mames i major sensibilitat dels mugrons:Es normal que puguin sortir gotetes de “llet” abans que acabi l’embaràs.
 • Sensibiliat més acusada als canvis de temperatura ambiental.
 • Canvis en la columna vertebral: Es produeixen per compensar el pes abdominal, inclinant-se enrera per conservar l’equilibri i es freqüent que provoquin dolor d’esquena.

La gimnàstica lleugera, el repos nocturn i dormir en un llit dur, calmen les molèsties. Si persisteixen, no dubtis en consultar-nos: disposem d’una fisioterapèuta que  t’assessorarà i et tractarà aquestes molèsties.

 • Augment del fluxe vagina:És normal degut als canvis hormonals. Si apareix picor, consulta’ns per descartar la presència d’infeccions vaginals.
 • Necessitat d’orinar amb més freqüència:Durant els primers mesos, és degut a canvis hormonals. Més endavant, a mesura que l’úter creix, pressiona la bufeta, augmentant el nombre de vegades que s’ha d’orinar.

Si apareix dolor o cremor a l’orinar, consulta’ns per descartar l’existència d’uina infecció urinària.

 • Restrenyiment: es freqüent degut a l’enlentiment del trànsit intestinal. No s’han d’utilitzar laxants sense indicació mèdica. S’ha de procurar seguir una dieta laxant a base de verdura, fruita, aliments integrals i beure suficient quantitat d’aigua (mínim de 2L al dia).
 • Hemorroides: S’ha de procurar evitar el restrenyiment augment la ingesta d’aliments rics en fibra. És convenient rentar-se després de cada defecació i eixugar-se amb delicadesa. El més probable és que, si no es tenien hemorroides, desapareguin després del part.
 • Genivesmés sensibles: És important raspallar-se les dents deprés de cada àpat i al començament de l’embaràs anar al dentista. Es poden i s’han de solucionar el problemes dentals que sorgeixin durant l’embaràs com per exemple càries o infeccions gingivals.
 • Taques a la cara i enfosquiment dels mugrons i línia mitja abdominal.
 • Molesties engonals:Es produeixen al final de l’embaràs i es deuen a la compressió de l’úter.
 • Estries a l’abdomen, pit i natges: Per evitar-les us aconsellem tenir la pell ben hidratada.
 • Cansament i canvis en el son: Per evitar-ho és recomanable dormir 8 hores durant la nit i evitar les begudes estimulants com el tè, cafè o begudes de cola.

Comments(0)

Leave a Comment