Infeccions i vacunes

Home / Embaràs / Infeccions i vacunes

En general, les embarassades han d’evitar el contacte amb casos de malalties infeccioses.

Si està embarassada i te febre superior a 38ºC o símptomes compatibles amb una infecció digestiva, vagi al seu centre de salut.

S’ha de tenir cura amb algunes infeccions que poden ser greus per al fetus quan es pateixen durant l’embaràs:

  • RUBÈOLA: Les persones vacunades o que ja l’han passat prèviament, no tenen risc de patir-la. Si no, evitar el contacte amb malalts de rubèola i es recomana la vacunació després del part.
  • VARICEL·LA: Si hi ha inmunitat prèvia per vacuna o malaltia passada, no hi ha risc. Si no s’ha passat abans de l’embaràs i hi ha contacte cal consultar al metge.
  • TOXOPLASMA: Infecció poc freqüent que no sol ocasionar símptomes en l’embarassada.Es transmet sobretot pels aliments i també la poden transmetre els gats.Durant l’embaràs es fa un anàlisi de sang per saber si s’ha passat la infecció per toxoplasma. Si hi ha anticossos perquè s’ha passat prèviament, no hi ha perill. Si no hi ha anticossos protectors, la gestant haurà de prendre una sèrie de precaucions.
  • LISTERIA: Infecció poc freqüent però que durant l’embaràs provoca més símptomes que en la població general. Acostuma a produir febre i de vegades problemes digestius com diarrea i dolor abdominal. Si no es tracta, pot avançar el part o causar problemes al fetus. Les persones que han passat la infecció no estan protegides d’un nou contagi.

Recomanacions per a les gestants amb el resultat de toxoplasmosi negatiu:

  • No menjar carn crua o poc cuita o bé congelar-la durant més de 24 h a –20º C.
  • Es pot menjar pernil ibèric.
  • Evitar el contacte amb gats i els seus excrements.
  • Fer servir guants para tocar la terra en feines de jardineria i rentar-se les mans en acabar.
  • Rentar-se les mans, i rentar les superfícies i els estris de cuina després de manipular carn crua, verdures o fruites.
  • No ingerir verdures, hortalisses, herbes aromàtiques ni vegetals crus sense rentar-los prèviament a fons amb aigua.

Recomanacions higièniques i culinàries per embarassades:

  • Cuinar els aliments crus d’origen animal (carn, peix, marisc, ous..) a temperatures elevades (> 50ºC). La carn suficientment cuinada perd el seu color rosat a l’interior.
  • Evitar beure llet i productes làctics no pasteuritzats. Comprovar sempre que en l’etiqueta indiqui que han estat elaborats amb llet pasteuritzada. En absència d’etiqueta, només són segurs els formatges de pasta cuita (tipus emmental, gruiere, parmesà..)
  • Evitar menjar salsitxes tipus frankfurt, embotits i carns preparades comprades a punt per menjar, excepte si abans del seu consum es cuinen novament a temperatures elevades.
  • Evitar menjar patés i peixos fumats (com salmó o truita) excepte si han estat enllaunats o esterilitzats.
  • Un cop oberts, no conservar massa temps els productes de xarcuteria que requereixin conservació en nevera (pernil dolç, embotit de gall d’indi, gelatina..).
  • Rescalfar curosament (> 50ºC) les restes d’aliments i els precuinats

La vacuna del tètanus i la hepatitis B están autoritzades. Tot i que es recomana administrar-les després del 1r trimestre.

VACUNES RECOMENADES

  • GRIP: estacional
  • TOSFERINA: entre la setmana 28 i 36

Comments(0)

Leave a Comment